Szolgáltatások

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink
Az ELTE lágymányosi campusán 2022. nyár elején kezdte meg működését a csaknem 1 milliárd forintos beruházással kialakított, 440 négyzetméter alapterületű molekuláris mikrobiológiai laboratórium. Az ultramodern laboratórium kapacitásai kutatási célokat is szolgál, illetve szolgáltatásként elérhetővé válnak az érdeklődő ipari partnerek számára, a klinika, a gyógyszeripar, valamint hazai egészségügyi biztosítás és lakosság számára is.

SARS-CoV-2 diagnosztika

A mikrobiológiai diagnosztikai laboratóriumban elsőként a COVID-19 kapcsán kerültek bevezetésre a különböző diagnosztikai módszerek, elsősorban a SARS-CoV-2 vírus nukleinsav direkt kimutatása real-time PCR módszerrel a vírus-transzport médiumban levett orr-garat mintákból. Ezt követően fontossá vált olyan szerológiai módszer bevezetése, amely eredménye nemzetközi szinten is összehasonlítható, és alkalmas a vírus, vagy a védőoltások hatására a szervezetben termelődött ellenanyagok mennyiségének kimutatására.


Az eredményeket Binding Antibody Unit (BAU)/ml mennyiségben határozzák meg, mely egy WHO által koordinált nemzetközi sztenderd összemérés alapján definiált.

Bár jelenleg nem lehet egyértelműen megjelölni azt az ellenanyag határértéket, amely 100%-os védettséget nyújtana a COVID-19 fertőzés kialakulása ellen, de a magasabb ellenanyag-szint az immunrendszer megfelelő mértékű válaszára utal, akár a védőoltás, akár a természetes SARS-CoV-2 fertőzés következtében aktiválódott az immunválasz. Így a vírusspecifikus ellenanyag jelenléte általában védettséget biztosít a súlyosabb Covid-19 kialakulásával szemben.

Vérminták elemzése

A laboratórium a vérmintákból a védőoltással megelőzhető fertőzések (pl.: Hepatitis B vírus, Kullancsencephalitis vírus, Rubeola vírus, Varicella-zoster vírus) mellett egyéb kórokozókkal (pl.: Herpes simplex vírus 1 és 2, Cytomegalovírus, Parvovírus B-19, Toxoplasma gondii, Borrelia burgdorferi) szembeni védettség vagy fogékonyság eldöntésére vagy akár az aktuális fertőződés kimutatására az ellenanyagok (IgG, IgM) vizsgálatára ELISA, Western-blot, Line Immunoassay módszerrel képes.

Légúti váladékminták elemzése

A laboratórium a légúti váladék minták feldolgozása, elsősorban a SARS-CoV-2, Influenza A, B, Légúti óriássejtes vírus nukleinsav direkt kimutatása mellett a különböző klinikai mintából pl.: vérminta (savó, plazma, fehérvérsejt), vizelet, magzatvíz, genitális váladékok, ondó, ondóváladék, prosztataváladék, húgycső kaparék képes a kórokozók nukleinsavának (pl.: Cytomegalovírus, Herpes simplex vírus 1 és 2, Trichоmonas vaginalis, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis) kimutatására egyedi vagy multiplex real-time PCR módszerek alkalmazásával.

Immunkromatográfia

A laboratóriumban immunkromatográfián alapuló gyorstesztekkel pl.: Helicobacter pylori antigén, Hepatitis B vírus felületi antigén, Hepatitis C vírus, HIV, Syphilis tájékoztató jellegű vizsgálatára is van lehetőség. Továbbá az étel és inhalációs allergia vizsgálatok mellett az ételintolerancia meghatározására is mód van, amely során a tüneteket okozó allergén azonosítása a legfőbb cél.


Lépjen velünk kapcsolatba!

ELTE Biotechnológia Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ Mikrobiológiai Diagnosztikai Laboratórium

Laborvezető: Dr. Csire Márta +36 30 3419056