Humán erőforrás, infrastruktúra

A FIEK humán erőforrás és infrastrukturális alapjai

A BIOTech FIEK elsőként azokra a kutatócsoportokra épül, amelyek a közelmúltban jelentős és a biotechnológiához kapcsolódó NKFIH (FIEK, VKE, NAP), EMMI/ITM (Kiválósági Pályázat) támogatásban részesültek és ennek megfelelően nyitottak az ipari együttműködésre.

Az ELTE Lágymányosi Campusa, az MTA TTK több kutatócsoportja az elmúlt időszak jelentős mértékű állami támogatásaiból a legmagasabb színvonalú (gyógyszeripari elvárásoknak is megfelelő) műszereket vásárolt. Mindezeket a hazai és nemzetközi szinten is legmagasabban képzett szakértő biológus és szerves kémikus kutatókműködtetik. A műszereket a jelenlegi laboratóriumokban üzemeltetik, ill. az ELTE esetén új épületet, épületszárnyat és azokban a legkorszerűbb laboratóriumokat terveznek létrehozni. Az infrastruktúra kialakításában (eszközpark, laboratóriumok) az ELTE és a Richter Gedeon Nyrt szakértő munkatársai működtek együtt. Fontos eleme a 21. századi biotechnológiai K+F+I fejlesztéseknek az a bioinformatikai szakértelem, amely a BIOTech FIEK esetében már kialakult, a bioinformatikai szakértők hatékonyan támogatják a nagy adatmennyiséget generáló kutatók munkáját.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy a felsorolt intézményekben rendelkezésre áll az a kritikus tudás és eszközpark, amely a BIOTech FIEK működésének alapját jelenti. A kisebb megrendelők szempontjából ezek a kapacitások elegendőnek tűnnek. A Richter Gedeon szakértői jelezték, hogy jelenleg 12-14 olyan kutatás-fejlesztést végeztetnek, többségükben külföldi CRO-val, amelyeket szívesen hoznának Magyarországra, ill. az ELTE-re (ezek évi értéke mintegy 1 mrd forint). Az ilyen nagyobb igények kezeléséhez még további fejlesztések és erőforrások szükségesek (hogy a fejlesztések GMP/GLP[2] szinten tudjanak megvalósulni), ugyanakkor a Richter szakértőire támaszkodhatunk ebben a folyamatban is.

Az ELTE BIOTech FIEK törekszik a kutatói utánpótlás kérdésének megoldására. Ezzel kapcsolatban támaszkodhat a 2018 őszén induló gyógyszer-biotechnológus MSc-re (kapcsolódó laboratórium és HR), valamint a tervezett és 2019 őszén indításra kerülő bioinformatikai MSc létrehozására.

Végezetül, le kell szögeznünk, hogy törekvésünk az ELTE Intézményfejlesztési tervéhez szorosan kapcsolódik, és az ELTE pénzügyi stabilitását, működőképességét jelentősen javíthatja. Mindezek mellett egyértelműen megfelel a Kormány elvárásainak.

MENEDZSMENT

 • Dr. Kacskovics Imre, az MTA doktora, igazgató
 • Molnár Judit projektmenedzser

Bővebben a menedzsmentről

A PROJEKT RÉSZTVEVŐI:

 • Dr. Buday László akadémikus, igazgató, MTA TTK Enzimológiai Intézet
 • Dr. Kotchy András az MTA doktora, igazgató, Servier Gyógyászati Vegytani Kutatóintézet Zrt
 • Dr. Kovács Péter igazgató, CRU Hungary Egészségügyi és Szolgáltató Kft
 • Dr. Bogsch Erik főosztályvezető, Richter Gedeon Nyrt, Biotechnológiai Kutatási és Fejlesztési Főosztály
 • Dr. Perczel András akadémikus, egyetemi tanár, ELTE TTK
 • Dr. Nyitray László, az MTA doktora, egyetemi tanár, ELTE TTK
 • Dr. Keserű György, az MTA doktora, tudományos tanácsadó, MTA TTK
 • Dr. Szolyák Tamás főigazgató-helyettes, OGYÉI
 • Dr. Fürjes Balázs igazgató, EIT eHealth

 

2019.03.19.