Mekkora ellenanyag szinttel vagyunk védettek a koronavírustól?

2022.06.08.
Mekkora ellenanyag szinttel vagyunk védettek a koronavírustól?
Az ELTE Természettudományi Karán létrehozott országosan is egyedülálló biotechnológiai laboratóriumban 2022. áprilisától elkezdődött az ELTE polgárok módszeres ellenanyag-szint mérése. Egy hónap alatt gyűjtött eredményeink azt mutatják, hogy azok esetében, akik megfertőződtek a SARS-CoV-2 koronavírussal vagy az elleni védőoltást kaptak, mindössze egy százalékuk nem rendelkezik a WHO szenderdje által meghatározott mennyiségű antitesttel.

A 2022. februártól üzemelő laboratórium a megnövekedett igények miatt indította a koronavírus ellenanyagszint-méréseket az ELTE polgárok körében 2022. áprilisától a Karrierközpont szervezésében. Körülbelül egy hónap alatt 319 fő antitest mérését végezték el kollégáink vérmintákból. A mérés a klinikai vizsgálatokban is használt ELISA-típusú enzim-kötött immunoassay segítségével zajlott, amely során a szérumban a már felszínhez immobilizált vírus tüskefehérjéhez köthető antitestet megjelölik és enzimreakció segítségével vizualizálják. Az eredményeket Binding Antibody Unit (BAU)/ml mennyiségben határozzák meg, mely egy WHO által koordinált nemzetközi sztenderd összemérés alapján definiált.

Ez alapján a sztenderd alapján a laboratórium saját mintáiból készített statisztika szerint mindössze 3 mintában volt a WHO sztenderdje alatt.

A jelenlegi pandémiás helyzetben azonban nem lehet egyértelműen megjelölni azt az ellenanyag határértéket ami 100%-os védettséget nyújtana a COVID-19 fertőzés kialakulása ellen.

Mindazonáltal a magasabb ellenanyag-szint az immunrendszer megfelelő mértékű válaszára utal, akár a védőoltás, akár a természetes SARS-CoV-2 fertőzés következtében aktiválódott az immunválasz, így általában védettséget biztosít a súlyosabb Covid-19 kialakulása ellen.