Átadtuk az ELTE TTK ultramodern COVID laborját

2022.03.28.
Átadtuk az ELTE TTK ultramodern COVID laborját
Az egyetem lágymányosi campusán február 1-jén átadták azt a csaknem 1 milliárd forintos beruházással kialakított molekuláris mikrobiológiai laboratóriumot, amelynek révén lehetővé válik különféle kórokozók, köztük a Covid-19 és variánsai által kiváltott fertőzések kiszűrése, valamint a természetes és a védőoltásokkal létrehozott immunválasz elemzése.

A laboratóriumot az ELTE Biotechnológiai FIEK (Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ) hozta létre a „Molekuláris Biomarker Kutató és Szolgáltató Központ létrehozása az ipari igények kielégítésére” NKFIH-projekt keretében, amelyben részt vett az ELKH Természettudományi Kutatóközpont, a SERVIER Gyógyászati Vegytani Kutatóintézet Zrt. és a CRU Hungary Egészségügyi és Szolgáltató Kft.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával 2017-ben indult projekt célja eredetileg egy olyan akkreditált molekuláris biomarker-laboratórium létrehozása volt, amely genetikai és sejtbiológiai vizsgálatokat végez a tudomány, a gyógyszeripar és a nemzeti egészségügyi rendszer számára. A konzorcium azonban a 2019 végén kialakult világjárványra reagálva kiegészítette az eredeti fejlesztési koncepciót, és azon kezdett dolgozni, hogy az új létesítmény alkalmas legyen a Covid-19 pandémia megfékezésére.

A munka eredményeként a most átadott, 440 négyzetméter alapterületű laborban qPCR és LAMP technológiák segítségével

tesztelhetjük a SARS-CoV-2 jelenlétét biológiai mintákban, kimutathatjuk a SARS-CoV-2 specifikus antitesteket

ELISA-vizsgálatokkal és más szérum antitestek neutralizációs aktivitásának elemzésével, ill. képesek vagyunk a sejtes immunválasz vizsgálatára is. A labor biztosítja az ELTE oktatóinak, hallgatóinak és külső érdeklődőknek folyamatos és biztonságos egészségügyi monitorozását, emellett az eredeti célok szerint alkalmazható molekuláris biomarker kutatások végzésére, illetve kapcsolódó szolgáltatások nyújtására is. A laboratórium várhatóan 2022. február közepétől kezdi meg működését.

„A laboratórium fontos mérföldkövet jelent az Egyetem életében. A pandémia miatt a tudomány egyes területein is át kellett strukturálni a prioritásokat, és megtalálni azokat a kapcsolódási pontokat, ahol a tudomány képviselői is a pandémia elleni küzdelemre tudták összpontosítani tudásukat és erőforrásaikat. Külön öröm, hogy Kacskovics Imre professzor és kollégái a laboratóriumot alkalmassá tették arra, hogy jelentős szerepet játszhasson a Covid-járvány megfékezésére irányuló küzdelemben. A labor a járvány elmúltával is világszínvonalon tudja szolgálni a biotechnológiai kutatás igényeit és az ELTE polgárainak egészségvédelmét egyaránt” – hangsúlyozta az ünnepségen Borhy László, az ELTE rektora.

„Ambiciózus célkitűzésünk, hogy 2030-ra jelentős innovátorokká váljunk Európában, ami mögött komoly építkező munka, az akadémiai tudás és a vállalati kapcsolatok szoros együttműködéseként megvalósuló, eredményorientált fejlesztések állnak. Az építkezés sikerességéhez egyrészt kultúraváltásra van szükség, másrészt az egyének tettre kész, szorgalmas hozzáállására az intézményrendszeren belül. Most egy olyan nagyszerű infrastruktúra átadásán vehetünk részt, ahol mindkét feltétel teljesül” – hangzott el Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár beszédében.

Az ELTE Biotechnológia FIEK megvalósítása újabb példa az NKFIH által folyósított, kutatási, fejlesztési és innovációs célú támogatások hatékony, célorientált felhasználására. A Központ vezetőit és munkatársait külön elismerés illeti, amiért 2019 végén felismerték a kibontakozó pandémia kockázatait, majd ehhez igazodva újraértékelték és kibővítették a központ működési területeit. Az ELTE Biotechnológia FIEK szkópjának módosítása egyrészt az immár harmadik éve zajló világjárvány elleni lokális fellépést támogatja a központ szakembereinek, biotechnológiai szolgáltatásainak és magas szintű know-how-jának köszönhetően, másrészt még

felkészültebbé teszi az ELTE Biotechnológia FIEK-et a mostanihoz hasonló, a jövőben is valószínűsíthetően bekövetkező járványok kezelésére

– emelte ki Szabó István, a NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettese.

„A jelen pandémia hatékony kezelése elődleges célunk annak érdekében, hogy oktatóink és hallgatóink, illetve az ELTE valamennyi polgára számára biztonságos környezetet teremtsünk. A jövőben is nagy szükség lesz olyan biotechnológiára épülő labordiagnosztikai kapacitásra, amellyel saját magunk állíthatjuk elő a szükséges reagensek jelentős részét, fejleszthetünk új módszereket, vagy gyorsan adoptálhatunk a világ vezető egyetemein kifejlesztett és publikált diagnosztikai megoldásokat” – fogalmazott beszédében Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Kar dékánja.