Szolgáltatások

Covid-szűrés saját laborban

2022.05.08.
Covid-szűrés saját laborban
A Lágymányosi Campuson található, február 1-jén átadott ultramodern molekuláris mikrobiológiai laboratóriumban megkezdődött a koronavírus specifikus antitest mérés. A szolgáltatás 2022. május végéig kedvezményes áron érhető el minden ELTE polgár számára.

A csaknem 1 milliárd forintos beruházás keretében kialakított laboratóriumot az ELTE Biotechnológiai FIEK (Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ) hozta létre. Az eredetileg genetikai és sejtbiológiai vizsgálatokat végző, főként tumoros betegségeket és krónikus gyulladást célzó diagnosztikai labor szolgáltatási körét a világjárvány kiszélesítette. Az eredeti célkitűzések megtartása mellett, a Covid-19 pandémia megfékezése, a természetes és a védőoltásokkal létrehozott immunválasz elemzése, valamint a Covid-19 és variánsai kiszűrése vált fontossá.

Dr. Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Kar dékánja a laborban jelenleg zajló munkáról elmondta, hogy

a vérben található SARS-CoV-2 specifikus ellenanyag (IgG) - mely korábbi fertőzöttség vagy vakcináció következtében is kialakulhatott - pontos mennyiségét határozzák meg.

A vizsgálat releváns információt ad a szervezet immunrendszerének hatékonyságáról, azaz képes volt-e a természetes fertőzés és/vagy a vakcinák hatására megfelelő mennyiségű antitestet termelni. A mért eredmény kapcsán figyelembe kell venni, hogy a koronavírus elleni antitestek koncentrációja az idő előrehaladásával csökken, 4-6 hónappal később sok esetben minimálissá válik. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy magas SARS-CoV-2 specifikus IgG antitest szint mellett, a jelenlegi ismert SARS-CoV-2 variánsokat figyelembe véve, ritkán alakul ki súlyos COVID-19 megbetegedés.

A Dékán azt is elárulta, hogy 2022. áprilistól május végéig az ELTE polgárai számára kedvezményesen, a piaci ár töredékéért érhető el az ellenanyag meghatározás SARS-CoV-2 IgG ELISA teszt segítségével.

Hetente 50 fő jelentkezhet szerológiai vizsgálatra,

de Dr. Csire Márta laborvezető a teszt fázisban tapasztaltak alapján valószínűleg tartja, hogy bővíteni fogják a heti vérvételek számát. Az érdeklődés a szolgáltatás iránt nagy, májusig szinte az összes időpont betelt, árulta el Dr. Schilling-Tóth Boglárka laborvezető-helyettes. A vérvételt a belvárosi és a Lágymányosi Campus üzemorvosi rendelőjében szakasszisztens végzi, egyelőre rendelési időben, jelentősebb érdeklődés esetén azon kívül is. A későbbiekben külső megrendelésekre is számítanak.

Bár a járvány jelenlegi helyzetében csökkent az igény a SARS-CoV-2 kimutatására, fel kell készülnünk a vírus újabb variánsainak megjelenésére és a tesztek újbóli széleskörű alkalmazása is szükségszerűnek tűnik. A laboratórium emiatt hamarosan készen áll nagyszámú PCR teszt elvégzésére is (a szükséges automatizált készülékek és tesztek beállítása már megtörtént).