Új biomarkerek a COPD illetve a tüdőrák és COPD kapcsolatára

A kutatócsoport vezetője: DOSZTÁNYI ZSUZSANNA

Új biomarkerek a COPD illetve a tüdőrák és COPD kapcsolatára
A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) egy összetett gyulladásos betegség, melyet genetikai és környezeti faktorok egyaránt befolyásolnak. Általános megfigyelés, hogy a COPD-s betegek esetén nagyobb az esély a tüdőrák kialakulására, amely a COPD betegség egy speciális alcsoportját alkothatja.

Bár a COPD már ismertek olyan vérből azonosítható markerek, melyek összefüggésbe hozhatók a betegséggel, azonban ezek a faktorok nem kellően specifikusak a COPD-re, illetve segítségükkel nem különíthetők el a betegség különböző altípusai. Mivel általában a rákos betegségeknél, ezen belül is a tüdőrák esetén sokkal előrehaladottabb a diagnosztikai és terápiás célú biomarkerek azonosítása, az itt szerzett tapasztalatok felhasználhatóak lehetnek új COPD-s biomarkerek azonosítására is. 

Munkánk célja, hogy a CRU Kft. (konzorciumi partnerünk) által gyűjtött vérmintákból származó adatok alapján, bioinformatikai módszerek segítségével specifikus biomarkereket vagy biomarker-mintázatokat azonosítsunk szérumban, amelyek alapján a COPD-s betegek jobban csoportosíthatóak, és segíthet megérteni a COPD és a tüdőrák kapcsolatát is.