Új épületszárny épül Lágymányoson

2019.05.22.
Új épületszárny épül Lágymányoson
Az ELTE Lágymányosi campusának déli épülete állami beruházással sokfunkciós, biotechnológiai célú épületszárnnyal bővül. Az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben május 17-én jelent meg.

Az új épületszárny helyszíne a XI. kerületi Pázmány Péter sétány 1/C alatti telek lesz, a beruházás tervezését és előkészítését az ELTE, kivitelezését a BMSK Zrt. végzi el. A modern létesítményben többek között nemzetközi akkreditációkkal rendelkező molekuláris biomarker laboratóriumot alakítanak ki. A labor legfontosabb feladata, hogy az iparági partnereket a személyre szabott terápiák területén olyan mérésekkel és klinikai vizsgálatokkal segítse, amelyekre már most is igény lenne, azonban jelenleg legtöbbször külföldön végeztetik el őket – hangsúlyozta Kacskovics Imre egyetemi tanár, az ELTE Biotechnológia Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ projektvezetője.

A szakmai konzorcium vezetője az Eötvös Loránd Tudományegyetem, tagjai a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja, a Servier Gyógyászati Vegytani Kutatóintézet Zrt., valamint a CRU Hungary Egészségügyi és Szolgáltató Kft. A konzorcium célja, hogy a molekuláris biomarker kutatás és a biotechnológiai ökoszisztéma egyik hazai motorja legyen. 

Az épületben többek között az Eötvös Loránd Tudományegyetem, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös biotechnológiai mesterképzésének oktatási egységei, a campusról mindeddig hiányzó, a 21. század igényeinek megfelelő hallgatói közösségi tér, nemzetközi tanulmányi központ, valamint étterem és konyha is helyet kap.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közel 2,5 milliárd forinttal támogatja a 2017-ben indult, egyedülálló biotechnológiai projektet, amelynek hosszú távú fenntarthatóságát az új épület is biztosítja. A FIEK pályázat keretében összesen 450 millió forint fordítható a beruházásra, emellett a 2019. évi költségvetésben hozzávetőleg 500 millió forint, a 2020. évi költségvetésben pedig több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kap az ELTE és a BMSK Zrt. a beruházás előkészítésére és lebonyolítására.

Az új épületszárny engedélyes és kiviteli tervdokumentációjának elkészítése várhatóan 2019. év végéig elkészül, így a kivitelezési munkák leghamarabb 2020 nyarán kezdődhetnek el.