COVID Labor épül az ELTE Természettudományi Karán

2021.07.07.
COVID Labor épül az ELTE Természettudományi Karán
A korábbi zavartalan életünket szeretnénk mielőbb visszakapni, ez azonban folyamatos „vírus-felügyeletet” igényel. Fokozni kell a védőoltásban részesültek számát, a fertőzés és a védettség kimutathatóságának lehetőségét és hatékonyságát. Ebből a célból épül az ELTE Biotechnológia FIEK projekt kapcsán az ELTE Természettudományi Karán az a költséghatékony és nagy áteresztőképességű diagnosztikai eljárásokat fejlesztő laboratórium,  amely kifejezetten a COVID-19 elleni védekezést segíti.

Az emberiség elmúlt egy évét a koronavírus határozta meg az egészségügy, a gazdaság és a társadalom vonatkozásában. A járvány visszaszorításában kiemelkedő szerepet játszik a védőoltásokkal nyert védettség. Mindazonáltal, még mindig sok a be nem oltott, valamint az új és veszélyesebb vírus mutánsok is veszélyeztetik biztonságunkat. A COVID-19 az első a 21. századi pandémiák sorában. A példátlan gyorsasággal bevezetett védőoltások ellenére a súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus mindig az emberiséggel marad.

A járványügyi szakemberek szerint arra kell felkészülnünk, hogy a jelenlegihez hasonló járványok rendszeresen okoznak a COVID-19 pandémiához hasonló súlyos közegészségügyi, gazdasági és társadalmi károkat. Így a jövőben is igen nagy szükség lesz egy olyan biotechnológiára épülő labordiagnosztikai fejlesztő kapacitásra, amely saját maga állítja elő a szükséges reagensek jelentős részét, és fejleszt új módszereket, vagy adoptál gyorsan a világ vezető egyetemein kifejlesztett és publikált diagnosztikai megoldásokat.

Annak érdekében, hogy a jövőben megfelelő gyorsasággal és hatékonysággal tudják ellenőrizni a forgalomban lévő védőoltások hatékonyságát és az új mutánsokkal szembeni hatásosságukat, valamint az egyetemi hallgatók és oktatók biztonságos és megnyugtató egészségügyi monitorozása folyamatos legyen, az ELTE Természettudományi Karán 2021. nyarára mintegy 300 nm területű speciális akkreditált laboratórium került kialakításra. Ezen túlmenően a most kialakított labor által ipari partnerek számára fenntartható szolgáltatásokat is biztosítani kívánunk azzal párhuzamosan, hogy a COVID-19 elleni védekezésben is fontos módszereket és eljárásokat is alkalmazni tervezünk. Utóbbiak közül kutatóink qPCR, valamint szerológiai vizsgálatot már beállítottak, melyek alkalmasak a vírusfertőzés kimutatására, szűrésre.

Az ELTE Biotechnológia FIEK szakmai koordinálásával működő laboratóriumban qPCR, rapid antigén és szerológiai teszteket tervezünk végezni, melyek mindegyike alkalmas a vírusfertőzés kimutatására, szűrésére annak különböző fázisaiban” - mondta Kacskovics Imre, a labor vezetője. Az ehhez szükséges szaktudás és infrastruktúra az ELTE Biotechnológia FIEK pályázat keretében megalapozódott, ide értve a biotechnológia mesterképzéssel kapcsolatos személyi – és műszerállományt, kompetenciát, különösen hatékonnyá teszi az ELTE TTK Biológiai Intézetében a járvány elleni küzdelmet.

„Különösen fontos a széleskörű tesztek rendszeres elvégzése az egyetemeken, ahol nagyszámú huszonéves fiatal tanul az ország, sőt a világ minden tájékáról, és az oktatók jelentős része a COVID-19 vonatkozásában magasabb kockázatúnak tartott idősebb korosztályba tartozik” – tette hozzá a Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja.