Biotechnológiai mesterképzés indul az ELTE-n!

Dr. Kacskovics Imre | 2018.07.08.
Biotechnológiai mesterképzés indul az ELTE-n!
Elindul a gyógyszeripari orientációjú, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közös képzésében, a Richter Gedeon NyRt és az MTA TTK aktív részvételével megvalósuló Biotechnológus mesterszak.

A „Fokozatváltás a felsőoktatásban” program lényege egy magasabb minőséget nyújtó, teljesítményelvű és a gazdasági szereplők igényeit is kiszolgáló rendszer létrehozása. A tervezett képzés ezen elvet követve, ötvözi az innovatív természettudományos és mérnöki tudást, a gyakorlati képzést, illetve a hazai ipar kulcsszereplőivel, elsősorban a Richter Gedeon NyRt-vel való kapcsolatot. A biotechnológia korszerű oktatását a két egyetem a gyógyszer-biotechnológia mesterképzés kidolgozásával együtt fogja megvalósítva, építve az intézményfejlesztési tervekre, és a már meglevő egyetemi ipari K+F együttműködésekre (FIEK, VKE). A képzés hozzájárul a terveinkben szereplő ELTE Biotechnológia FIEK létrehozásához, amely sikeres és hatékony támaszt jelent a hazai és nemzetközi biotechnológiai ipar számára.

A képzés fókusza a gyógyszer-biotechnológia, ezen belül is a fehérje-alapú gyógyszerek előállítása, ami korunk egyik feltörekvő technológiai ágazata.

A gyógyszer-biotechnológus mesterszak létesítéséhez igényelt egyszeri támogatást a képzéshez szükséges korszerű oktatólaboratóriumok műszeres berendezésére, illetve azok üzemeltetésére fogja a két egyetem (BME: 325 mFt, ELTE: 325 mFt) felhasználni. Olyan modern eszközök kerülnek a két egyetem oktatási műszerparkjába (a képzéshez kapcsolódó speciális biotechnológiai laboratóriumokba), amelyek jelenleg is használatosak a gyógyszeriparban, és amelyek beszerzését a két egyetem a Richterrel közösen specifikálta. Ezek a legmodernebb készülékek lehetővé teszik, hogy a hallgatók minden egyes készükékkel készség szinten megismerkedjenek, azaz a felsőoktatási struktúra váltás koncepciójával összhangban, képzésüket követően, azonnal hatékony munkatársakká válhatnak bármely biotechnológiai vállalatnál, így a Richter Gedeon Nyrt-nél. Fontos eleme a képzésnek, hogy a műszerek beszerzésén túl, azt további nagy összegű, éves szinten 140 mFt támogatás egészíti ki (70-70 mFt a két egyetem esetén), ami a képzés működését biztosítja. Ez biztosítja a megfelelő kiscsoportos képzés tutoriális jellegét, a gyakorlati képzés magas vegyszer és műszerhasználati díját, a műszerek rendszeres karbantartását.

A gyógyszer-biotechnológus MSc diplomával rendelkezők képesek lesznek a hazai munkaerőpiacon meglévő komoly szakemberhiány enyhítésére. Az új szak így elősegíti az ország versenyképességének megtartását és növelését a biotechnológiai ágazatban, jelentősen hozzájárulva a nemzeti össztermék növekedéséhez.

Részletes leírás