Átadták a Junior Prima-díjakat

2019.12.06.
Átadták a Junior Prima-díjakat
Idén a Junior Prima Díjat magyar tudomány kategóriájában és a vele járó kétmillió forintot többek között Ribli Dezső fizikus, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék doktorandusza vehette át.

A szakmai zsűri döntése nyomán az agrártudomány, a biológia, a fizika, a gyógyszerészet, az orvostudomány és a vegyészet területén kiemelkedő kutatómunkát végző, 33 év alatti tudósok vehették át a kétmillió forinttal járó elismerést a Magyar Tudományos Akadémián csütörtökön.

Ribli Dezső utolsó éves PhD hallgató a mesterséges intelligencia széles körű tudományos alkalmazásaival ért el kimagasló eredményeket, témavezetője Dr. Csabai István, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék professzora. Korán felismerte a mesterséges intelligenciában rejlő potenciált a tudományos kutatások terén. PhD munkája során a legmodernebb gépi tanulási algoritmusok tudományos hasznosításával foglalkozott orvos-biológiai és kozmológiai témákban, jelentős nemzetközi visszhangot kiváltó interdiszciplináris kutatásokat folytatva. 

Külön kiemelendő, hogy Ribli Dezső eredményei nagyrészt saját kreatív ötleteken alapuló önálló munkák, bizonyítva, hogy kitartó munkával és egyéni rátermettséggel a nagykollaborációk korában itthonról is el lehet érni olyan eredményeket, amelyek egy szakterület nemzetközi alapreferenciájává válnak. Tehetségét bizonyítja az is, hogy olyan távoli területeken tud egyszerre nemzetközi visszhangot kiváltó eredményeket elérni, mint az orvosi képdiagnosztika és a kozmológia.

Legnagyobb nemzetközi elismerést kiváltó munkája az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet és Joe Biden volt alelnök által indított Cancer Moonshot kezdeményezés keretében szervezett The Digital Mammography DREAM Challenge versenyre beküldött algoritmusa. Ezen a nemzetközi megmérettetésen több mint 1200 induló közül második helyezést ért el, majd a verseny későbbi szakaszában az algoritmusának továbbfejlesztett változata bizonyult messze a legpontosabbnak. Az emlődaganat röntgenfelvételeket az úgynevezett mély tanulásos mesterséges intelligencia módszerrel elemezte és ért el az orvosokéhoz hasonló pontosságot. Példamutató, hogy a

színtiszta alapkutatási eredmények mellett, társadalmilag kiemelkedően hasznosítható eredményeket is elért rákdiagnosztikai területen.

A több szűrési centrum együttműködését igénylő orvosi képdiagnosztikai projektekben nem csak szakmai, hanem kiváló együttműködési és munka-tervezési képességei is megmutatkoznak. Éleslátó precizitásának köszönhetően több adatfelvételi protokoll kidolgozása készült el, melyekkel patológiai és mammográfiai archívumok készülnek a gépi tanulás további fejlesztéseire. Eredményeire alapozva, a hazai kritikus radiológus-hiányt enyhítendő, kiemelkedő társadalmi hasznosulású alkalmazásként egy országos tesztelési program indult.

A díjazottak személyére minden évben a Magyar Fejlesztési Bank által felkért, az egyes tudományterületek szaktekintélyei, akadémikusok, professzorok tesznek javaslatot. Idén a közlemény szerint több mint negyven kutatót terjesztettek fel az elismerésre, a szakmai zsűri közülük választotta ki a nemzetközi szinten is jegyzett kutatási eredményekkel büszkélkedő kitüntetettet. 2007 óta az idei tíz díjazottal együtt összesen már 131-en tartoznak a Junior Prima “Magyar Tudomány” kategória nyertesei közé. A Magyar Tudományos Akadémián tartott díjátadón Lovász László, az MTA elnöke, Láng Géza nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyért felelős helyettes államtitkár és Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója adta át az elismeréseket.

Forrás: ELTE TTK