A NKFIH támogatásával megvalósuló gyógyszerfejlesztés

2021.03.25.
A NKFIH támogatásával megvalósuló gyógyszerfejlesztés
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a 2020-2.1.1-ED-2020-0001 számú projekt keretében finanszírozza a koronavírus elleni magyar gyógyszerfejlesztést, 300 millió forint támogatást nyújtva. A konzorciumi partnerek egy olyan terápiás készítmény létrehozásán dolgoznak, amely a fertőzöttek szervezetében semlegesíti a vírust.

2020. március 10-én az új koronavírus okozta megbetegedés kezelésére szolgáló gyógyszeres terápia kifejlesztésére alakult magyar konzorcium, amely keretében kormányzati támogatással egy olyan terápiás készítmény létrehozását tűzték ki célul, amely hatékonyan semlegesíti a koronavírust az emberi szervezetben.

Az NKFIH által biztosított 300 millió forint támogatásból a konzorcium olyan biologikum létrehozását tervezi, amely több évtizedre is megalapozhatja a koronavírus és az ahhoz hasonló megbetegedések kezelését Magyarországon.

A konzorcium vezetője az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának Immunológiai Tanszéke, tagjai is a hazai felsőoktatási és gyógyszerkutatói szféra meghatározó képviselői. A meginduló munkában részt vesznek a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Biológiai Intézete és a Szentágothai János Kutatóközpont komoly szaktudással rendelkező kutatói, virológusai. Az együttműködés vállalati oldalát a hazai gyógyszerkutatásban és biotechnológiai fejlesztésben élen járó, megfelelő gyártási kapacitásokkal rendelkező Richter Gedeon Nyrt. és a biotechnológiai fejlesztéseket nemzetközi szinten végző ImmunoGenes Kft. szakemberei adják.


 

A gyógyszerfejlesztési program kiemelt sajtómegjelenései